Mensen vragen ‘Vanwaar het idee? Waarom de naam ‘Geveltjes met zuurstof’? Heb je het alleen opgericht of heeft iemand van stad Gent jou geholpen? Wat betekent het logootje? ‘Wanneer is het op gericht?’


Het project ‘Geveltjes met zuurstof’ heb ik alleen opgericht, na een moeilijke periode in mijn leven in 2018. Het project geeft mij zuurstof in mijn leven. In de natuur vond ik vrede en rust en ik wil de natuur in de stad brengen. Niemand heeft mij daarbij geholpen, zelfs niemand van stad Gent. Alleen de liefde die in mij leeft, heeft mij geholpen. Het idee kwam van mijn beste vrienden en buren Leen en Michel.

‘Geveltjes met zuurstof’ heeft twee betekenissen: ten eerste gaat het om het voortbestaan van mensen en dieren. Ten tweede gaat het om het redden van mensen en dieren. De plantjes in de geveltuintjes geven zuurstof af en zorgen voor een aangename leefomgeving. Daarnaast fleuren ze de buurt en zorgen ze ook voor sociale cohesie, omdat mensen buiten komen en een ‘klapke’ kunnen doen. Een ‘klapke’ is een opklapbaar gevelbankje dat ik in 2020 zelf ontworpen heb en die mijn broer last en verkoopt.

Het redden van mensen en dieren gaat om het volgende: door te ontharden zorgt men ervoor dat het water bij overstromingen gemakkelijk in de grond wegvloeit, zodat mensen en dieren gered kunnen worden van de desastreuse gevolgen van klimaatsverandering. Daarom heb ik ook de geveltuinactie georganiseerd. Op die manier kan ik de straten een voor een langs gaan. Ik bel aan bij de mensen, leg het uit en licht toe welke voordelen ze hebben bij het aanleggen van een geveltuintjes. Ik ben eerlijk gezegd niet bewust begonnen met de straten tegen de Brugsevaart, maar mijn hart heeft mij naar daar gestuurd. En vandaag ben ik te weten gekomen dat ik bezig ben om mijn wijk te redden van overstromingen als gevolg van klimaatverandering.

Het logo heb ik zelf ontworpen, met behulp van een logo ontwerpster. Het bloempje betekent bloemen of rozen die Sint Theresia vanuit de hemel naar de aarde wilde strooien, dit was haar droom. Haar uitspraak was: ‘Door klein te zijn en te blijven, heb ik iedereen lief’. Daarom werk ik ook kleinschalig. Deze uitspraak is bekend in onze wijk Rooigem. De bij in het logo staat voor het leven; het voortbestaan van mensen en dieren. Het gaat om ‘dank U’ zeggen. Wees dankbaar met wat je hebt in het leven, ook al is het klein. De groene vleugels symboliseren dat mijn werk op vrijwillige basis is. Daarnaast laat het zien dat mijn werk ecologisch is. Vrijwilligheid komt van Essakhi, wat ’de vrijgevige’ betekent in het Arabisch. Er staat één bij, wat betekent dat ik dit zelfstandig doe. Ik wacht niet op leiders of machthebbers, ik doe het alleen. Van persoon tot persoon, straat tot straat, wijk tot wijk.

Op mijn eigen tempo, correct en met liefde.

Warme groeten,
Mohamed (Mo) ESSAKHI
Btw: BE1009836415


26-04-2025