Sinds 2022

 

1. Armoede de wereld uit

“In 2030 leven we in een wereld waarin armoede verleden tijd is.”

 

Dit is een van de duurzame ontwikkelingsdoelstelling van de VN, ondersteund door 193 wereldleiders. De doelstelling is onderdeel van een plan, bestaande uit zeventien punten, waar het streven naar het uit de wereld helpen van armoede onderdeel van uitmaakt.

Hoe draag ik zelf bij aan dit doel?

Armoede is een complex probleem, een schending van een van de grondrechten van mensen waarbij deze op verschillende terreinen in het leven worden uitgesloten.

Leven in armoede is niet iets waar je voor kiest. Daar weet ik zelf alles van. Op 15 maart 1985 zag ik het levenslicht en zette ik voet op deze veelbelovende wereld. Ik ben geboren binnen een liefdevol gezin en heb me altijd beschermd en veilig gevoeld. Ons gezin leefde echter in vrij grote armoede.

We woonden in een oud huis zonder centrale verwarming, konden ons niet douchen met warm water, maar wasten ons in plaats daarvan in een kuip met water dat we opwarmden in een waterketeltje. Om het niet koud te hebben, stookten we met behulp van een kolenkachel steeds één ruimte in huis warm, de ruimte waar we de meeste tijd doorbrachten.

Inmiddels gaat het heel goed met mij en leef ik niet meer in armoede. Dit geldt echter niet voor alle Gentenaren en al zeker niet voor alle Belgen. 1 op de 6 Gentenaren leeft nog steeds in armoede en 1 op de 5 kinderen leeft in heel België in armoede. Omdat ik met die mensen meeleef, steun ik sinds 2022 Stichting Pelicano en Welzijnszorg in hun strijd tegen armoede in Gent en de rest van België.

 

Promofilmpjes 

 


01-08-2023

Met dank aan: