Sinds 2006

 

13. Klimaatactie

“In 2030 leven wij in een wereld waar klimaatverandering geen dreiging meer is.”

 

Dit is een van de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de VN, ondersteund door 193 wereldleiders. In het plan, waar klimaatactie onderdeel van is, staan zeventien punten.

Hoe draag ik zelf bij aan dit doel?

In 2006 heb ik een film op dvd gehuurd in een videotheek in mijn wijk Rooigem, genaamd ‘An Inconvenient Truth’ van Al Gore.
Gebiologeerd keek ik naar die film. De film gaat over de gevaren van opwarming van de aarde en de gevolgen hiervan voor mens en dier. De film heeft mij zeer aangegrepen.

Toen ik mijn leeftijdsgenoten vertelde over het gevaar van klimaatverandering, antwoordden ze dat Al Gore een zakkenvuller is, dat het onzin is en dat ik de film niet moest geloven.

Ik heb mij daar echter niet bij neergelegd. Ik heb de gevolgen van klimaatverandering in mijn achterhoofd gehouden en van 2006 tot 2012 heb ik geobserveerd dat er wel degelijk sprake is van desastreuse gevolgen door de klimaatverandering. Zo zijn er in de periode van 2006 tot 2012 verschillende overstromingen in Azië en Europa geweest, grote delen van Afrika hadden te maken met extreme droogte en in Australië kwamen ongekend grote bosbranden voor, die mens en dier in gevaar brachten.

Hier alvast een verdere opsomming per categorie:

Overstromingen

Overstromingen in Suriname 2006
Overstromingen in Groot-Brittannië 2007
Overstromingen in België 2010
Overstroming in Pakistan 2010

Droogtes

2011 Ethiopia, Somalia, Kenya. Door de extreme droogte kampten mensen en dieren met hongersnood en ziekten

Natuurbranden

 Australië 2006 en 2009

Al Gore vertelde absoluut geen onzin, daar ben ik van overtuigd. Dat overstromingen, bosbranden, warme winters, hete zomers en mislukte oogsten te wijten zijn aan klimaatverandering door opwarming van de aarde staat vast en dus heb ik tegen mijzelf gezegd: Mo sta op en kom in actie! Zes jaar nadat ik die film gezien had, in 2012, heb ik me aangesloten bij de vrijwilligers van 11.11.11 in de Brugse Poort. Samen met hen heb ik destijds geholpen om op het Sint-Pietersplein een podium te bouwen waarop alle Gentenaren tijdens een klimaatactie samen konden zingen. Ik hoop dat de Gentenaren het samen zingen ook nu nog serieus nemen, want het gevoel van verbondenheid met elkaar en onze planeet kan en moet ons leven redden.

Tien jaar later, in 2022, heb ik mij aangesloten bij klimaatzaak.

Promofilmpje 


25-07-2023

Met dank aan: