Sinds 1993

 

14. Mooimakers

“In 2030 leven wij in een wereld waar dieren nog steeds in het water kunnen leven.”

 

Dit is een van de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de VN , ondersteund door 193 wereldleiders. In het plan staan zeventien punten, waar leven in het water onderdeel van is.

 

Hoe draag ik zelf bij aan dit doel?

Vanaf 1993, toen ik 8 jaar was, hielp ik mijn vader om zijn stoep of trottoir voor zijn huis op te ruimen van zwerfvuil. Mijn leeftijdsgenoten, die ons soms passeerden, lachten ons dan uit en zeiden: “beschamelijk dat jullie de straat opkuisen”. Mijn vader zei dan tegen mij: ”trek het je niet aan mijn zoon, want: “Nadafa mina el Iman”(reinheid is onderdeel van het geloof).

Maar ik gaf niet op; ondanks de pesterijen op school bleef ik mijn vader helpen en hij zat soms op zijn stoel buiten te genieten van het mooie weer, terwijl ik de stoep aan het schoonmaken was.

Tussen 2014 en 2018 lag ik in mijn ziekbedje door depressie. Dit kwam doordat mijn ouders zijn teruggekeerd naar hun geboorteland. Daarnaast kampte ik ook nog met een aantal andere problemen.

Tijdens mijn ziekte heb ik op het nieuws gezien dat een jongen,  uit Nederland, Boyan Slat, een project was gestart om de 5 plastic soep over de hele wereld op te kuisen. Wat heb ik toch veel respect voor die jongen! Volgens zijn plan zal hij tegen 2040 ongeveer 90% van het plastic opgekuist hebben.

Dat was in 2014. Ik lag in mijn bedje en zei: “Kijk, mijn vader had toch gelijk om zwerfvuil op te kuisen”. Heb je je weleens afgevraagd waar het zwerfvuil naartoe gaat als het niet wordt opgeraapt? Stel, je gooit een plastic bekertje op de grond. Wat gebeurt er met die beker? Die beker zal wegwaaien en in de rivier belanden. Vervolgens drijft het bekertje tot in de zee en wordt zo een nieuw ingrediënt voor de plasticsoep. Minuscule plastic deeltjes worden gegeten door de vissen, die wij weer vangen en opeten. Zo belandt het plastic uiteindelijk op ons bord.

Nu ik genezen ben, besef ik dat er op dit moment 5 plasticsoepen zijn op de wereld. Ik ben mij daar zeer van bewust en ik heb mij dan ook vrijwillig aangesloten bij de Propere Pierkes van IVAGO sinds 2018. Tot op de dag van vandaag raap ik niet alleen het zwerfvuil van mijn trottoir, maar ook het zwerfvuil op het trottoir van mijn buren en in mijn wijk. Als mijn zakken vol zijn, neem ik contact met IVAGO om ze te komen halen.

Ik hoop ten zeerste dat mensen mijn voorbeeld volgen.

Promofilmpje 


21-07-2023

Met dank aan: