Sinds 2013

 

 

 

2. Geen honger

“In 2030 leven wij in een wereld waar geen honger meer is.”

 

Dit is een van de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de VN, ondersteund door 193 wereldleiders. In het plan staan zeventien punten, waaronder ‘geen honger’.

 

Hoe draag ik zelf bij aan dit doel?

Sinds 2013 zet ik mij in voor een wereld zonder honger als vrijwilliger van 11.11.11. In 2013 heb ik samen met andere vrijwiligers actie gevoerd tegen voedselverspilling en honger.
'Ik kook van woede, en wij koken mee': dat was de naam van de campagne van 11.11.11 in 2013. Er was en is genoeg voedsel, en toch lijdt 1 op 8 mensen honger. In tegenstelling tot het algemene beeld wonen de meeste slachtoffers in Azië, al maken inwoners van Afrika meer kans om door honger te worden getroffen.
De wereld produceert nochtans vandaag anderhalve keer meer voedsel dan nodig. Toch steken armoede, klimaatverandering, het winnen van biobrandstoffen, voedselspeculatie en landroof stokken in de wielen.


Van 2014 tot 2018 lag ik in mijn ziek bedje door depressie, dus heb jammer genoeg niet meer actie kunnen voeren. Sinds ik genezen ben, houd ik het lokaal en steun ik KRAS vzw sinds 2019 in Gent.
Wat is KRAS vzw? Het is een afkorting voor Afkorting Kring Rond mensen in Armoede in onze Stad. Dit is een voedselbank waar mensen die in armoede leven terecht kunnen in Gent, die ook ‘Open Plaats’ steunt in onze wijk de Brugse Poort.
Open Plaats heeft tot doel personen en gezinnen die zich in een kwetsbare situatie bevinden of het risico lopen hierin terecht te komen, te helpen, ongeacht rang, cultuur, geloofs- of politieke overtuiging.

En vandaag, op 17-07-2023, ben ik ook aan het denken aan waar mijn roots liggen en ik ben aan het overwegen om een bakkerij te bouwen voor de arme mensen in het geboortedorp van mijn ouders in het Atlas gebergte. Ik moet zeker mijn roots niet vergeten.

Mijn grootvader heeft mij een stuk aarde gegeven en ik wil daar iets moois van maken: mijn grootvader maalde granen voor mensen in het dorp; naast zijn werkplaats heeft hij een stuk grond dat hij aan mij gaf. Daar wil ik graag een bakkerij bouwen.

Want mensen in ons dorp zijn zelf afhankelijk van brood: zij bakken en kneden zelf het brood. Als ik naar mijn familie ga, is het meestal mijn moeder die brood kneedt en bakt in een oven voor ons.

Ik vind dat het niet meer van deze tijd is, dus moet ik daar iets aan doen.

Hoe ga ik te werk:.

Eerst zoek ikéén van mijn familieledenop die in het dorp leeft, maar nog geen werk heeft om die te laten opleiden tot een bakker. Het mag een hij of een zij zijn.

Op reis gaan en plannen maken met een architect.

Ik ga hiermee starten en het vervolg gaan jullie later op deze pagina lezen.

 

Promofilmpje 


18-07-2023

Met dank aan: