Sinds 2013

 

5. Gendergelijkheid

“In 2030 leven we in een wereld waarin vrouwen hetzelfde worden behandeld als mannen en er geen discriminatie is om iemands seksuele geaardheid.”

 

Dit is een van de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de VN, ondersteund door 193 wereldleiders. In het plan, waar gendergelijkheid onderdeel van is, staan zeventien punten.

In 2013 heb ik in het kader van One Billion Rising deelgenomen aan een dansoptreden in shopping center Gent Zuid. One Billion Rising is een in 2012 als onderdeel van de V-Day-beweging door Eve Ensler wereldwijd opgezette campagne, die als doel heeft om een ‚Äč‚Äčeinde te maken aan verkrachting en seksueel geweld tegen vrouwen.

Wat is V-Day en waar staat deze voor?
V-Day is een wereldwijde activistische beweging die een einde wenst te maken aan geweld tegen vrouwen en meisjes. Het idee voor het opzetten van de beweging is ontstaan op 14 februari 1998, toen auteur, toneelschrijver en activist Eve Ensler in NYC de première van haar toneelstuk The Vagina Monologues aan het organiseren was. Die première heeft uiteindelijk meer dan $ 250.000 voor lokale anti-geweldgroepen opgebracht.

Daarna is de V-Day-beweging opgericht. De belangrijkste missies van de V-Day-beweging waren en zijn om geld in te zamelen, alle vrouwen (inclusief cisgender en transgender vrouwen) over de hele wereld te inspireren en het collectieve bewustzijn te verhogen ten aanzien van gender en geweld.

Een jaar na het dansoptreden shopping center Gent Zuid ben ik in het ziekenhuis beland met een depressie. De oorzaak van mijn depressie had te maken met het gegeven dat mijn ouders zijn teruggekeerd naar hun geboorteland en met het feit dat ik kampte met nog een aantal andere problemen die van 2014 tot 2018 hebben geduurd.

Omdat sommige problemen te groot zijn om alleen op te lossen, besloot ik om vanaf 2019  Campagne ROSA te steunen, een campagne voor vrouwenrechten en gendergelijkheid.

 

Promofilmpje 


31-07-2023

Met dank aan: