Sinds 1994

 

6. Schoon water en een proper toilet voor iedereen

“In 2030 leven we in een wereld waarin iedereen over schoon water en proper sanitair beschikt.”

 

Dit is een van de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de VN, ondersteund door 193 wereldleiders. De doelstelling maakt deel uit van een plan, bestaande uit 17 punten, waar schoon water en een proper toilet voor iedereen onderdelen van zijn.

Hoe draag ik zelf bij aan dit doel?

In 1994 ben ik voor het eerst naar Marokko geweest. Ik was daar toen op vakantie met mijn ouders. Van mijn ouders heb ik veel geleerd. Ze hebben me onder andere geleerd dat het belangrijk is om altijd tevreden te zijn met wat je hebt.

Toen we voor het eerst samen naar Marokko op vakantie gingen, hebben mijn ouders in hun geboortedorp in het Atlasgebergte een huisje gebouwd. Ik weet nog goed dat er in dat huisje geen stromend water, geen elektriciteit en geen toilet aanwezig was.

Overdag haalden we met een ezel drinkwater bij de waterbron en ’s avonds verlichtten we ons huisje met kaarsen. Omdat er in huis geen stromend water was, hadden we zoals gezegd ook geen toilet en deden we onze behoeften in de natuur.

Dit alles heeft me geleerd dat water iets kostbaars is. Zonder water kun je in het leven niet veel doen. We leven in een tijdperk waarin iedereen recht heeft op toegang tot schoon water en een proper toilet.

Inmiddels beschikken alle mensen die in het Atlasgebergte wonen over schoon water, elektriciteit en een proper toilet, maar in andere Afrikaanse landen als Congo en Benin zijn nog altijd een aantal gebieden waar mensen hiertoe geen toegang hebben.

Sinds 2019 steun ik daarom Join for Water en help ik hen bij het bereiken van hun doelstelling!

 

Promofilmpje 


01-08-2023

Met dank aan: